Tarta migdałowa z truskawkami
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
NADZIENIE
- 160 g masła
- 160 g mielonych migdałów
- 70 g brązowego cukru
- 4 jajka
- DODATKOWO
- 30 g płatków migdałów
- 250 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 23,5 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Krok 2
Nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać na przemian jajka i zmielone migdały. Ucierać aż masa będzie gładka.
Na upieczony spód ciasta ułożyć połówki truskawek. Nałożyć nadzienie migdałowe. Wierzch tarty posypać migdałami. Piec w 180ºC 25 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.