Sernik kajmakowy

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Rozpływający się w ustach kremowy sernik to wspaniały deser. Jeśli naszła Was ochota na mały kawałeczek puszystego sernika to dobrze trafiliście. Zatem będę słodzić - o serniku!!! Wilgotny, kremowy, nieskomplikowany, kaloryczny, nie za słodki, grzeszny i pyszny. Zdecydowanie zaspokajający wszystkie sernikowe potrzeby. Wisienką na torcie są chrupiące orzechy skąpane w słodkim kajmaku.
Obejrzane: 364
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 750 g sera białego półtłustego
  • 300 g masy kajmakowej
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • Dodatkowo:
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Równomiernie rozkładamy na spodzie tortownicy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200\'C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa

Ser biały mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Następnie do masy dodajemy kolejno po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170\'C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Rozprowadzamy ją na wierzchu sernika. Dekorujemy posiekanymi orzechami i ponownie chłodzimy w lodówce.

Notes

- wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×