Sernik kajmakowy
Składniki
- Ciasto kruche:
- 120 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 750 g sera białego półtłustego
- 300 g masy kajmakowej
- 75 g masła
- 3 jajka
- Dodatkowo:
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g masy kajmakowej
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Równomiernie rozkładamy na spodzie tortownicy i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200\'C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa
Ser biały mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Następnie do masy dodajemy kolejno po jednym jajku. Pod koniec ucierania dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170\'C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Rozprowadzamy ją na wierzchu sernika. Dekorujemy posiekanymi orzechami i ponownie chłodzimy w lodówce.
Notes
- wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie