Sernik z Adwokatem
Składniki
Ciasto Kruche
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
Masa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 0.75 szklanki likier jajeczny
- 4 szt jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie należy przygotować masę serową. Zmielony twaróg miksujemy z całymi jajkami, cukrem. Następnie wlewamy likier jajeczny i mąkę.
Schłodzone ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy w 175 stopniach 20 - 25 minut.
Krok 2
Na upieczony spód wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę.
Beza Czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 białka
225g cukru
2 łyżeczki glukozy
100ml wody
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wykładamy na sernik i zapiekamy w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy.