Piernikowiec

Dodany przez: Ellen (więcej moich przepisów)

Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 5-7 tygodni), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją). Jak wystygnie przełożyć, tym czym się lubi. W moim wydaniu jest to marcepan oraz powidła śliwkowe. Następnie przygniatamy piernika, by spierniczył się jak należy. Dnia następnego dekorujemy według upodobań. Jadalny jest cały rok, ale nigdy  tyle nie wytrzymuje. Zachomikowany kawałeczek (w szczelnie zamkniętym pojemniku i w szafce) po dwóch miesiącach jest taki sam, jak w momencie krojenia. CUD, MIÓD i SMAKOWITOŚĆ!
Obejrzane: 357
Porcje: 25
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło rozpuścić. Dodać cukier i miód. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z przyprawą, solą. W mleku rozpuścić sodę i dodać do mąki. Następnie wbić jajka. Gdy przestygnie miodkowa zaprawa, należy dodać ją do sypkich składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość płynne. Następnie przekładamy je do kamionki lub stalowej miski i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na leżakowanie w zimnym miejscu. I tak, aż do świąt. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i każdy blat pieczemy osobno. 170-180 stopni / 15-20 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×