Cytrynowy sernik
Składniki
SPÓD
- 150 g pieczywa Wasa
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego masła
MASA SEROWA WRAZ Z POLEWĄ
- 1 kg twarógu do sernika
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: Pieczywo Wasa pokruszyć w blenderze, przełożyć do miski, wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Całość przełożyć do blendera i jeszcze raz zmiksować na kleistą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 2
Masa serowa: Ser zmiksować z cukrem (około 3 min.), następnie dodać skórkę i sok z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady, w łyżki masła i mleko. Zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Polać nią zimny sernik. Wstawić do lodówki.