Truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych
Składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 350 g serka waniliowego
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny (czubata)
- 300-400 g truskawek
- 1.5 opakowania galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Krok 1
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (połowa przygotowanych, jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Kiedy ostygnie wrzucamy do niej pokrojone na ćwiartki truskawki. Wylewamy tężejącą galaretkę na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.