Czekoladowa tarta z gruszkami w czerwonym winie

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1505
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 200 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 30 g kakao
  • 2 szt żółtka

gruszki

  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g cukru
  • 1 szt laska wanilii
  • 4 szt gruszki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki 36%
  • 50 ml rumu
  • 2 szt jajka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: suche składniki umieścić w misie miksera, dodać masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę rozcierając składniki o ścianki naczynia. Dodać żółtka i ucierać przez chwilę mikserem z hakami, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 15-20 minut. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty o średnicy 20 cm (posmarowaną masłem). Placek docisnąć do blaszki usuwając powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać nakłucia w cieście i wstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową i wyłożyć fasolą/grochem lub specjalnymi kulkami do obciążania. Piec w 200°C przez 10 minut. Usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Krok 2

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na 8 klinów każdy i usunąć gniazda nasienne. Wino, cukier oraz wanilię umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i doprowadzić do wrzenia. Do syropu dodać gruszki, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Wyjąć na talerz i odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Polewa: czekoladę oraz kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia. Do otrzymanej masy dodać rum oraz jajka, dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego i piec w 150°C przez 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Gotową polewę wylać na kruchy spód. Ciasto udekorować przygotowanymi wcześniej gruszkami i polać syropem z gotowanych owoców; podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×