Czekoladowa tarta z gruszkami w czerwonym winie
Składniki
ciasto
- 200 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 150 g masła
- 30 g kakao
- 2 szt żółtka
gruszki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 100 g cukru
- 1 szt laska wanilii
- 4 szt gruszki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 ml kremówki 36%
- 50 ml rumu
- 2 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: suche składniki umieścić w misie miksera, dodać masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę rozcierając składniki o ścianki naczynia. Dodać żółtka i ucierać przez chwilę mikserem z hakami, a następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 15-20 minut. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty o średnicy 20 cm (posmarowaną masłem). Placek docisnąć do blaszki usuwając powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać nakłucia w cieście i wstawić do zamrażarki na 10 minut. Następnie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową i wyłożyć fasolą/grochem lub specjalnymi kulkami do obciążania. Piec w 200°C przez 10 minut. Usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na 8 klinów każdy i usunąć gniazda nasienne. Wino, cukier oraz wanilię umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i doprowadzić do wrzenia. Do syropu dodać gruszki, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Wyjąć na talerz i odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Polewa: czekoladę oraz kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia. Do otrzymanej masy dodać rum oraz jajka, dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego i piec w 150°C przez 15-20 minut. Wyjąć i wystudzić. Gotową polewę wylać na kruchy spód. Ciasto udekorować przygotowanymi wcześniej gruszkami i polać syropem z gotowanych owoców; podawać.