Przepyszny Leniwy makowiec :)
Składniki
CIASTO
- 250 g mąka pszenne
- 250 g cukier
- 250 g masło
- 4 szt jaja
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
- 0.5 szklanki rodzynki sułtańskie
- 0.33 łyżeczki esenscja pomarańczowa
- 0.75 szklanki cukier puder
- 2 łyżki sok z cytryny
MASA MAKOWA
- 500-600 g gotowa masa makowa
- 2 szt jaja
- 2 łyżki miód
- 2 łyżki czysta wódka
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając masło. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę pomarańczową i esencję. Na koniec masę delikatnie łączymy z pianą z białek. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Krok 2
MASA MAKOWA: Gotową masę makową wkładamy do rondelka. Dodajemy miód, wódkę i jaja. Podgrzewamy, mieszając aż wszystkie skladniki ładnie nam sie połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta.
Całość pieczemy ca 60 min w temperaturze 170-180C.
Krok 3
LUKIER: Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym na gładko. Ilością obywdu składników można żonglować, celem uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji lukru.
Lukier rozprowadzamy na upieczonym i wystudzonym cieście
Krok 4
RODZYNKI: Rodzynki zalewamy na parę minut wrzątkiem. Odsączamy i czekamy aż wystygną.
Posypujemy nimi wierzch polukrowanego ciasta.