Chałwosezamowiec
Składniki
ciasto
- 3 szklanki mąka
- 1 szt margaryna
- 5 szt żółtka
- 0.25 szklanki cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
masy
- 1 szklanka sezam
- 2 łyżki miód
- 10 dkg margaryna
- 0.25 szklanki cukier trzcinowy
- 25 dkg chałwa
- 0.25 szklanki cukier trzcinowy
- 20 dkg margaryna
- 5 szt białka
- 15 dkg wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto-Wszystko zagnieść i podzielić na 2 części.
Masa sezamowa - Wszystko- 4 pierwsze składniki podgrzać aż zgęstnieje.
Masa chałwowa - Wszystko podgrzać aż uzyskamy jednolita masę; ostudzić.
Krok 2
Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę i rozłożyć na nim masę sezamową- upiec.
Drugą część ciasta posmarować dowolnymi powidłami lub marmoladą (nie dżemem), na to wyłożyć pianę ubitą z ½ szkl. cukru i 15 dkg wiórek kokosowych- upiec.
Na pierwszy ostudzony placek nałożyć ostudzoną masę chałową i na to ostudzony drugi placek z bezą kokosową.
Wydzielać porcje, bo szybko znika!