Sernik szafranowy z białą czekoladą
Składniki
spód
- 250 g biszkoptów
- 120 g roztopionego masła
masa
- 400 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 120 ml kremówki 36%
- 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 g nitek szafranu
- 200 ml śmietany 18%
- 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- wiórki z białej czekolady (do dekoracji)
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Kremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę. Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać mascarpone, cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z czekoladą oraz szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie.
Krok 3
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z białej czekolady. Podawać.
Smacznego! :)