Torcik orzechowy z popcornem w karmelu
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 0.75 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mąki
- 0.33 szklanki kakao
Masa
- 0.5 szklanki masła orzechowego
- 0.5 szklanki sera twarogowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 szklanki popcornu solonego
- 200 g cukru
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, wraz z kakao przesiać i wymieszać w jednej misce. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, nie przerywając ubijania.
Krok 2
Następnie po kolei dodawać żółtka, również nie przerywając ubijania. Do gotowej masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, polecam szpatułką, mikser może być za mocny.
Krok 3
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki pozostawić naturalne. Przełożyć ciasto delikatnie do gotowej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 35 minut.
Krok 4
Następnie gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na ziemię z wysokości 60cm.
Krok 5
Ostudzony można wyjmować z formy, jednak należy pamiętać, aby boki tortownicy oddzielić ostrym nożem. Przekroić na pożądaną ilość blatów (ok 3-4).
Krok 6
Masa orzechowa
Wszystkie składniki razem zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 7
Popcorn:
Cukier i miód umieścić w rondlu.
Podgrzewać na średnim ogniu, aż karmel nabierze bursztynowego koloru. Zdjąć z ognia.
Krok 8
Dodać kremówkę i masło. Z powrotem postawić na palniku i ciągle mieszając, podgrzewać, aż wszystkie drobinki cukru się rozpuszczą, a karmel nabierze gęstej konsystencji i złocistego koloru. Powinno to zająć około 3-4 minut.
Krok 9
Całość:
Biszkopt przekroić na 3 okręgi.
Na paterze ułożyć pierwszy z nich, nałożyć połowę masy orzechowej, przykryć drugim kręgiem i nałożyć pozostałą część masy. Całość przykryć ostatnim blatem ciasta.
Krok 10
Wierzch oblać 1/3 gorącego karmelu, a resztę dodać do gotowego, solonego popcornu.
Całość dokładnie wymieszać i szybko nakładać na wierzch ciasta.
Krok 11
Można jeść już po 15 minutach, nie ma potrzeby przetrzymywania w lodówce.