Wuzetka
Składniki
Ciasto
- 250 g margaryny
- 1.5 szklanki cukru
- 7 łyżek wody
- 4 jajka
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
- 250 g miękkiego masła
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g śmietany 18%
- 1 opakowanie dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować 3-4 minuty. Odlać 1/3 szklanki (na polewę). Wystudzić.
Krok 2
Do masy kakaowej wbić jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy kakaowej.
Krok 3
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Wystudzić.
Krok 4
Masło zmiksować z cukrami. Stopniowo dodawać śmietanę. Ubijać, do momentu, aż masa maślana "wchłonie" śmietanę.
Krok 5
Biszkopt przekroić na 2 części, każdą posmarować dżemem porzeczkowym, przełożyć masą śmietanową. Wierzch polać odłożoną wcześniej polewą. Smacznego :)