Ciasto z truskawkami
Składniki
ciasto
- 5 szt jajek
- 220 g masła
- 200 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 0.5 opakowania galaretki cytrynowej
- 300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
- 150 g cukru
- 400 g chudego twarogu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 400 ml śmietany kremówki
- 600 g truskawek
- cukier puder do posypania
- kilka truskawek do dekoracji
- opcjonalnie listki mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200°C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.
Krok 2
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady.
Krok 3
Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić.
Krok 4
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Krok 5
Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta.
Krok 6
Przed podaniem pokroić na równe porcje, posypać cukrem pudrem. Udekorować truskawkami i podawać.