czekoladowe babeczki z colą i solonym karmelem

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 128
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 175 g mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • 150 ml coca coli
  • 125 g brązowego cukru
  • 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 soli
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szt jajka

nadzienie

  • 40 g cukru
  • 40 g masła
  • 95 g kremówki 36%
  • kilka szczypt soli
  • 300 ml kremówki 36%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: masło rozpuścić i przestudzić. Dodać rum, kakao i dokładnie wymieszać, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta wyłączyć mikser i dodawać na przemian przesianą mąkę oraz mieszankę kakao i coli w dwóch lub trzech partiach mieszając krótko łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i napełniać do 3/4 wysokości. Piec w 180°C przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. W każdej babeczce wyciąć od góry okrągły otwór. Przygotować krem.

Krok 2

Nadzienie: cukier, masło, sól oraz miód umieścić w rondelku z grubym dnem i podgrzewać do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, gotować przez 5 do 10 minut do uzyskania mocno złotego koloru. Zdjąć z palnika, dodać kremówkę i ostrożnie mieszać do uzyskania z gładkiego kremu. Odstawić na ok. 20 minut do przestudzenia. Ciepłym karmelem napełniać otwory w babeczkach.

Krok 3

Krem: kremówkę oraz cukier puder umieścić w rondelku i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gorąca zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszać rum. Otrzymaną masę schłodzić mocno w lodówce lub zamrażarce, a następnie ubić do puszystości. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×