Muffinki czekoladowo kawowe z nadzieniem toffi
Składniki
ciasto
- 60 g mąki pszennej
- 75 g gorzkiej czekolady
- 40 g brązowego cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
nadzienie
- 75 g brązowego cukru
- 75 ml kremówki 36 %
- 50 ml miodu
- 25 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- wiórki czekoladowe (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia
Krok 2
Masło, czekoladę, cukier, cynamon oraz kawę umieścić w rondlu z grubym dnem. Podgrzewać na niewielkim ogniu do dokładnego rozpuszczenia składników. Zdjąć z palnika dodać jajka i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Do formy na muffinki wykładać po jednej łyżce ciasta, następnie po jednej łyżeczce wystudzonego nadzienia. Na koniec przykryć toffi kolejną łyżką ciasta. Piec w 160°C przez ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Masło i cukier puder umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać do połączenia składników. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i nadal podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Wymieszać i lekko przestudzić. W otrzymanej polewie maczać wystudzone babeczki. Na koniec muffinki udekorować wiórkami czekoladowymi. Podawać.
Smacznego! :)