Czekoladowe ciągutki
Składniki
- 2 szklanki cukru
- 0.75 szklanki kakao
- sól
- 100 g czekolady
- 1.5 szklanki orzechów pekan
- 4 białka
- orzechy pekan
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Orzechy rozsypać na blasze i wsunąć do piekarnika na 10 minut.
Krok 2
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy wsypać do blendera i zmiksować. Wymieszać cukier, kakao i sól. Dodać czekoladę i orzechy, wymieszać. Dodać białka i wymieszać na jednolitą masę.
Krok 3
Posiekać pozostałe orzechy na dekorację. Za pomocą łyżki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, około 2 cm od siebie. Posypać orzechami. Piec przez około 12 do 15 minut. Ciasteczka powinny być suche i chrupiące na zewnątrz, a miękkie wewnątrz.