Serowe rożki z dżemem
Składniki
- 220 g masła
- 120 g półtłustego twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 1 szt jajko
- 1 łyżka cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 gęsty dżem
- 0.25 szklanki platków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Wbić jajko, dodać 120g posiekanego masła oraz pokruszony twaróg. Wszystko razem posiekać, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Krok 2
Następnie ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, podzielić na 3 trójkąty. Każdy cienko posmarować resztą zimnego, stopionego masła. Nałożyć po ok. łyżeczce dżemu, złożyć rogi do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować cienko masłem. Piec ok. 15min w temp. 180st.