Odwrócone babeczki z czereśniami
Składniki
- 100 g cukru
- 130 g masła
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jaja
- 100 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do poeczenia
- 300 g czereśni
- 12 łyżeczek brązowego cukru
- 1 garść płatków owsianych
Przygotowanie:
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Do utartego dodajemy stopniowo jajka, ciągle ucierając.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Ucieramy do połączenia się składników.
Formę do muffinek natłuszczamy masłem.
Do każdego otworka dajemy łyżeczkę brązowego cukru
i układamy czereśnie bez pestek, około 3 na jedną muffinkę.
Następnie przykrywamy ciastem.
Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odwracamy formę z muffinkami
i uzyskujemy odwrócone babeczki, których wierzch zdobią czereśnie.
Posypujemy płatkami.