tarta z granatem i białą czekoladą
Składniki
ciasto
- 200 g mąki
- 132 g masła
- 66 g cukru pudru
- 1-2 szt żółtka
nadzienie
- 2 szt duże granaty
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki wody
- sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 100 g białej czekolady
- 125 ml ml kremówki 30%
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
Krok 2
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Nasiona granatów umieścić w rondlu i rozgnieść lekko tłuczkiem. Podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu. Kiedy mieszanka będzie bardzo ciepła dodać namoczoną żelatynę, zdjąć z palnika i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić i przestudzić. Całość przelać na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia.
Krok 3
Kremówkę oraz czekoladę umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać i dostawić do przestudzenia. Dodać sok z cytryny i połączyć. Gotowy krem wyłożyć na schłodzoną warstwę z granatem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać.