Imbirowa chatka
Składniki
Imbirowe ciasto
- 2 szklanki mąka
- 2 łyżeczki mielony imbir
- 1 łyżeczka mielonego cynamownu
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0.25 łyżeczki mielonych goździków
- 0.25 łyżeczki sody
- 0.25 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 0.33 szklanki cukru
- 0.33 szklanki miodu
- 1 szt jajko
lukier
- 3 szt białka
- 4.5 szklanki cukru pudru
- 1.5 szt cytryny
- 1 soli
Przygotowanie:
Krok 1
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę oraz sól. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód oraz jajko. Na koniec dosypujemy suche składniki. Zagniatamy ciasto.
Krok 2
Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy poszczególne elementy. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i sokiem z cytryny. Na koniec stopniowo dodajemy cukier. Możemy od razu przygotować całość lub podzielić na mniejsze porcje. Za pomocą lukru sklejamy poszczególne elementy domku. Dekorujemy dowolnymi dodatkami. W moim przypadku to: masa cukrowa, barwniki, paluszki, kolorowe posypki, żelki, herbatniki itp.