Pierniczki jak z Kopernika – miękkie i pulchne
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec około 10 – 15 minut (nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.