Karp migdałowy

Dodany przez: Iwona Chmiel (więcej moich przepisów)

Karp migdałowy jest bardzo delikatny. Ryba podana z dwoma różnymi sosami: ostrym i słodkim. Przepis na popisowe danie. Karp migdałowy z pewnością posmakuje Twojej rodzinie i przyjaciołom.  
Obejrzane: 362
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania karpia

  • 800 g karpia
  • 60 g płatków migdałowych
  • cytryna
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Składniki na sosy

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 80 ml miodu pitnego
  • 1 łyżka miodu
  • 80 ml śmietany 36%
  • jabłko
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wykonanie sosu orzechowo - migdałowego:
Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni. Wlać miód pitny (użyj czwórniaka) i miód. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu - od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco się zredukuje, dodać śmietanę i nadal podgrzewać. Sos jest gotowy, gdy śmietana się zredukuje i lekko zgęstnieje.

Krok 2

Wykonanie sosu chrzanowo - jogurtowego:
Jabłko obrać. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłko ugotować do miękkości i zblendować. Jogurt, chrzan i mus jabłkowy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotowanie karpia:
Płaty karpia (dwa płaty po 400 g) oczyścić z łusek. Usunąć ości z części brzusznej i odciąć płetwy. Karpia umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z płatów podzielić na cztery części. Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i skórką z cytryny (od strony mięsa).

Krok 4

Jajko wbić na talerz i roztrzepać. Na osobne talerzyki wsypać mąkę i płatki migdałowe.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa).

Krok 5

Karpia kładziemy na rozgrzanej patelni - płatkami do dołu i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Gotowego karpia przekładamy na blachę pokrytą folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Krok 6

Karpia w migdałach podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×