Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki
Farsz
- 2 kg Kapusta kiszona
- 10 dkg Suszone podgrzybki
- 1 szt cebula
- 2 łyżki olej
- 1 pieprz
- 1 sól
Naleśniki
- 3 szklanki mąka pszenna
- 1 soli
- 2 szt jajka
- 2 szklanki mleko
- 0.75 szklanki woda
- 1 łyżka olej
- 2 szt jajko DODATKOWO
- 1 bułka tarta DODATKOWO
- 2 łyżki olej do smażenia DODATKOWO
Przygotowanie:
Krok 1
Farsz:
1.Grzyby dokładnie umyć, zalać gorącą wodą i odstawić do zmięknięcia.
2.Kapustę zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
3.Gotować aż zrobią się miękkie.
4.Odsączyć, wystudzić, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mielenia.
5.Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty.
6.Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Naleśniki :
1.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka i mleko, zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut.
2.Do ciasta dodać taką ilość wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, oraz łyżkę oleju.
3.Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta i smażyć z obu stron cienkie placki.
4.Po zdjęciu z patelni odkładać na płaski talerz.
5.Na przestudzone naleśniki nakładać porcje farszu, zawijać brzegi do środka i zwijać w rulon.
6.Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krok 3
Smacznego :)