Dynia z kozim serem
Składniki
SZAFRANOWE PÓŁKULE i MUS DYNIOWY
- 60 ml śmietany kremówki
- 25 ml mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- sól
- 200 g dyni piżmowej
- 1 łyżka śmietany kremówki
- sól
- 1 szafranu
- gałka muszkatołowa
MUS ŚLIWKOWY I KOZI SER
- 1 śliwek suszonych
- 150 g sera koziego
- mąka
- oliwa
- złoty burak
- burak czerwony
- marchew
- ogórek
- roszpunka
- boćwina
- marchewka purpurowa
Przygotowanie:
Krok 1
SZAFRANOWE PÓŁKULE
Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia! Następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę, mieszając by się rozpuściła. Wlać ponownie do śmietany z mlekiem. Doprawić do smaku. Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
MUS DYNIOWY
Ugotowaną do miękkości dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy. Dekorujemy talerz.
Krok 2
MUS ŚLIWKOWY
Garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz.
KOZI SER
Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu. Można podawać na gorąco lub zimno.
DODATKOWO
Złoty burak,
czerwony burak,
marchew ugotowana,
kawałek ogórka,
roszpunka,
boćwina,
marchew purpurową.