Buraczane kotleciki
Składniki
- 1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 surowy burak (średni)
- 0.5 szklanki uprażonego słonecznika
- 0.5 szklanki uprażonego sezamu
- 1 cebula
- 0.5 szklanki bułki tartej
- 0.25 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
- 3 łyżki mąki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0.25 łyżeczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, buraka zetrzyj na grubych oczkach.
Krok 2
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku odrobiną soli.
Krok 3
Z masy formuj kotleciki i smaż z obu stron na patelni posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego (wersja szybsza) lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego i upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 25 minut (wersja dłuższa). W połowie pieczenia kotleciki obróć na drugą stronę.