Naleśniki z dynią
Składniki
NADZIENIE
- 2 szklanki dyni w kawałkach
- 100 g białego sera
- 250 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego, świerzego imbiru
NALEŚNIKI
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 0.33 szklanki woda mineralna gazowana
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiać mąkę, dodać mleko, jajka sól i 2 łyżki roztopionego masła.
Zmiksować i odstawić na 30 minut.
Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę, około 0,5 szklanki (ciasto nie może być za gęste, bo będzie się zbyt ciężko rozprowadzało po patelni).
Rozgrzać patelnię i smażyć na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Krok 2
W międzyczasie przygotować dynię: gotować ją do miękkości przez ok 20 minut.
Przygotować sos imbirowy: wymieszać wszystkie składniki i mieszać przez około 15 minut, aż sos będzie miał konsystencję gęstego syropu. Przelać przez sitko usuwając imbir.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty.
Podawać same lub polane dodatkową ilością sosu :-)