Dyniowa polenta z kiełbasą
Składniki
polenta
- 1 szklanka polenty
- 500 g dyni, obranej i bez pestek
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
kiełbasa
- 1 kg kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Szalotkę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Dynię pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, zarumienić szalotkę z czosnkiem. Dodać dynię, doprawić i dusić przez 20 minut. Następnie ubić na pure.
Do garnuszka wlać 5 szklanek wody, zagotować. Dodać sól, liść laurowy i wsypać polentę, gotować według opisu na opakowaniu, zależy to od rodzaju kaszki, 8 do 20 minut. Wymieszać z pure dyniowym.
Krok 2
Kiełbasę pokroić na małe kawałki, rozgrzać masło na patelni. Piec kiełbasę z tymiankiem od czasu do czasu mieszając, aż kawałki się zrumienią. Obrać cebule, pokroić w cienkie plasterki, wyjąć kiełbasę na talerz. Do tej samej patelni z tłuszczem włożyć cebulę, dusić na małym ogniu z dodatkiem tymianku, aż zmięknie i ładnie się zeszkli. Na koniec dodać z powrotem kiełbasę i wymieszać.
Krok 3
Polentę dyniową podawać na gorąco z pieczoną kiełbasą i cebulą. Udekorować świeżym tymiankiem.