Wątróbka w sosie słodko-ostrym
Składniki
- 700 g wątróbki drobiowej
- 50 g rodzynek
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- około 200 ml wody
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i odsączamy na sicie z wody. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Obsmażamy wątróbkę z każdej strony do momentu, aż nie będzie wypływała z niej krew. Wątróbkę dodajemy do cebuli (bez tłuszczu). Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Jeżeli sos za bardzo odparuje, możemy dodać odrobinę wody. Pamiętajmy, że danie powinno być lekko pikantne. Podajemy najlepiej z ziemniakami.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/watrobka-w-sosie-slodko-ostrym/