Naleśniki z farszem z pierogów ruskich
Składniki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 500 g ziemniaków
- 400 g białego sera (ja użyłam półtłustego)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy na gładką masę, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do miski wrzucamy ziemniaki, ser, cebulę, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy. Z mleka, wody, mąki i jajka robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je na oleju rzepakowym. Z tej ilości wyszło mi 8 naleśników, ale to wszystko zależy od ich grubości i średnicy patelni. Naleśniki faszerujemy serem z ziemniakami, formujemy z nich rulony lub trójkąty - jak lubicie. Przed podaniem można je podsmażyć z obu stron, do zrumienienia. Podajemy z jogurtem naturalnym.