Pełnoziarniste ravioli z ricottą i pesto z jarmużu

Dodany przez: Basia Ska (więcej moich przepisów)

W cieście makaronowym część zwykłej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą orkiszową, dzięki czemu ciasto makaronowe na ravioli jest cudownie orzechowe. Nadzienie to mariaż polsko-włoski, czyli ricotta wymieszana z pesto z jarmużu, suszonych na słońcu włoskich pomidorów, orzechów (też włoskich) oraz czosnku i najwyższej jakości polskiego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone. Mocnego akcentu dodaje tu wędzony bundz, uwodzący słodyczą i dymnym smakiem. Smacznego!
Obejrzane: 1075
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto makaronowe

  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 100 g maki orkiszowej razowej
  • 3 jajka
  • szczypt soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 jajko roztrzepane do sklejania ciasta

Pesto z jarmużu + Farsz

  • 3 gałązki jarmużu
  • 60 g suszonych pomidorków, z zalewy olejowej
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • 0.5 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
  • 250 g serka ricotta
  • 50 g drobno startego sera
  • 50 g drobno startego wędzonego bundzu lub redykołki
  • 4 łyżki pesto z jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szt jajko
  • palone masło do podania pierożków (ilość wg uznania)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąki przesiać do miski, dodać sól, olej i roztrzepane jajka. Połączyć składniki ręką i zagnieść ciasto.
Uformować kulę i wyłożyć ją na lekko podsypaną mąką stolnicę.
Ponownie zagnieść, aby ciasto stało się elastyczne.
Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę (w tym czasie ciasto odpocznie i będzie łatwiejsze do rozwałkowania).
Przygotować nadzienie.

Krok 2

Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać i wyrzucić zdrewniałe łodygi.
Zmiksować z pozostałymi składnikami (w razie potrzeby dodać odrobinę oleju więcej). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz: Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na czas wałkowania ciasta makaronowego.

Przygotowanie pierożków:
Ciasto makaronowe podzielić na 2 części.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) o wymiarach ok. 45 cm x 25 cm.
Jeden z nich ponownie ułożyć na stolnicy, posmarować pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku.
Następnie kłaść nadzienie serowe (małą łyżeczką w odległości ok 3 cm między porcjami) w trzech rzędach.
Ostrożnie przykryć drugim plackiem makaronowym (nawiniętym na wałek, aby było łatwiej przenieść ciasto).
Miejsca dookoła nadzienia dokładnie docisnąć palcem, aby pozbyć się powietrza i skleić ciasto.
Następnie nożem lub radełkiem podzielić pierożki, odcinając wystające brzegi ciasta.
Wrzucać porcjami (po ok. 20 pierożków) do wrzącej i osolonej wody.
Gotować na średnim ogniu przez ok. 8 minut od wypłynięcia (powinny być al dente).
Podawać z palonym masłem, pozostałym pesto z jarmużu i drobno otartym wędzonym bundzem.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×