Placki z jarmużu i ziemniaków z sosem pomidorowo-mięsnym.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 0.5 opakowania jarmużu
- 1 szt jajko
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 500 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 1 szczpyta bazylii
- 1 szczpyta oregano
- 1 szt cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i mielimy na gładką masę.
Krok 2
Jarmuż siekamy i miksujemy z oliwą na gładką pastę, po czym łączymy z ziemniakami.
Krok 3
Dodajemy sól,pieprz, jajo i mąkę, masę mieszamy i smażymy placki na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Krok 4
Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem.
Krok 5
Doprawiamy, wlewamy pomidory z puszki i dusimy przez 15 minut, po czym ściągamy pokrywkę i gotujemy kolejne 15 minut.