Eli confit z kaczki
Składniki
- 5 udek kaczych
- 2 łyżki przyprawy do drobiu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- do smaku sól
- 2 kg tłuszczu z gęsi
Przygotowanie:
Krok 1
Udka kacze umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.
Krok 3
Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu. Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.
Krok 4
Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Krok 5
Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią.
Krok 6
Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach. Smacznego!
Krok 7
Ostudzony smalec po smażeniu wlać do mniejszych pojemniczków i zamrozić. Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.