Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną
Składniki
- 9 szt płat makaronu lasagne
- 50 dkg dynia obrana i pokrojona w kostkę
- 10 dkg suszona żurawina
- 50 dkg mielony twaróg
- 0.5 kostka masła
- 1 szt budyń waniliowy
- 2 szt jajko
- 5 łyżek cukier
- 1 łyżka miód
- do smaku kardamon
- do smaku imbir
- do smaku cynamon
- 1 łyżka sok z cytryny
- do wysmarowania formy tłuszcz
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.Można dodatkowo polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem i cynamonem.