W roli głównej na wigilijnym stole…mak

Dodany przez: Pegasus (więcej moich przepisów)

Grudzień wszystkim kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, czyli cudowną atmosferą i pysznymi potrawami. Jednym z dobrze znanych składników wigilijnych i świątecznych potraw jest mak. Dlaczego odgrywa tak istotną rolę? Jednym z dobrze znanych składników wigilijnych i świątecznych potraw jest mak. Jego rola zwłaszcza w Wigilię jest niezwykle istotna, ponieważ symbolizuje obfitość i urodzaj. Nasi przodkowie wierzyli, że dzięki spożywaniu maku pola w kolejnym roku na pewno obrodzą, a w rodzinie, która zajadała się makiem na święta, przyjdzie na świat dużo dzieci. Te przekonania nie brały się znikąd, bo mak sam w sobie jest niezwykle produktywną rośliną. Z jednego nasionka powstaje aż 30 tysięcy nowych. W niektórych domach do dziś zapieka się monety w makowcu. Temu, kto trafi na monetę w swoim kawałku ciasta, w nadchodzącym roku pieniądze będą mnożyły się niczym makowe ziarenka. Kluski, pierogi i ciasta Mak w okresie świątecznym występuje zazwyczaj jako składnik tradycyjnych klusków z makiem. Potrawa w zależności od regionu Polski przygotowywana jest na różne sposoby. Czasem z dodatkiem bakalii, orzechów włoskich lub skórki pomarańczowej. Makaron Barilla z pszenicy durum świetnie sprawdzi się jako główny element tej wigilijnej potrawy. Coraz częściej w polskich domach pojawiają się też pierogi czy ravioli z makiem na słodko i oczywiście ciasta. Mak można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów, a każdy z nich na pewno będzie trafiony. Poniżej prezentujemy prosty przepis dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji przyrządzić tradycyjnych klusków z makiem. Być może posłuży jako inspiracja w trakcie świątecznych przygotowań.
Obejrzane: 210
Porcje: 3
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 500 g Tagliatelle Barilla
  • 200 g maku
  • 200 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa)
  • 300 g mleka
  • 100 g miodu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Mak zmiel dwukrotnie, a potem namocz w mleku około godziny.

Krok 2

2. Makaron Tagliatelle Barilla ugotuj al dente, a następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

3. Połącz makaron z makiem i bakaliami. Na koniec dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj i udekoruj płatkami migdałów.

Krok 4

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×