Grudzień wszystkim kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, czyli cudowną atmosferą i pysznymi potrawami. Jednym z dobrze znanych składników wigilijnych i świątecznych potraw jest mak. Dlaczego odgrywa tak istotną rolę? Jednym z dobrze znanych składników wigilijnych i świątecznych potraw jest mak. Jego rola zwłaszcza w Wigilię jest niezwykle istotna, ponieważ symbolizuje obfitość i urodzaj. Nasi przodkowie wierzyli, że dzięki spożywaniu maku pola w kolejnym roku na pewno obrodzą, a w rodzinie, która zajadała się makiem na święta, przyjdzie na świat dużo dzieci. Te przekonania nie brały się znikąd, bo mak sam w sobie jest niezwykle produktywną rośliną. Z jednego nasionka powstaje aż 30 tysięcy nowych. W niektórych domach do dziś zapieka się monety w makowcu. Temu, kto trafi na monetę w swoim kawałku ciasta, w nadchodzącym roku pieniądze będą mnożyły się niczym makowe ziarenka. Kluski, pierogi i ciasta Mak w okresie świątecznym występuje zazwyczaj jako składnik tradycyjnych klusków z makiem. Potrawa w zależności od regionu Polski przygotowywana jest na różne sposoby. Czasem z dodatkiem bakalii, orzechów włoskich lub skórki pomarańczowej. Makaron Barilla z pszenicy durum świetnie sprawdzi się jako główny element tej wigilijnej potrawy. Coraz częściej w polskich domach pojawiają się też pierogi czy ravioli z makiem na słodko i oczywiście ciasta. Mak można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów, a każdy z nich na pewno będzie trafiony. Poniżej prezentujemy prosty przepis dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji przyrządzić tradycyjnych klusków z makiem. Być może posłuży jako inspiracja w trakcie świątecznych przygotowań.