Kotleciki cielęce z ziołami prowansalskimi
Składniki
Kotleciki cielęce
- 2 plastry 1,5 cm cielęciny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Zawijaniec sałatkowy
- 1 świerzy i niewielki ogórek
- 6 pomidorków koktailowych
- rukola
- ocet balsamiczny i oliwa z oliwek
- wykałaczki
Przygotowanie:
Krok 1
W oliwie z oliwek wymieszaj wyciśnięty czosnek i zioła prowansalskie. Kotleciki cielęce umyj, oczyść z błonek, a następnie zamarynuj w marynacie. Odstaw mięso na ok 2 h do lodówki. Jeśli lubisz ostre przyprawy możesz dodać posiekaną papryczkę piripiri.
Rozgrzej patelnię grillową. Kiedy będzie bardzo gorąca połóż na niej kotleciki i smaż po 4 minuty z każdej strony starając się nie przesuwać ich po patelni, bo zakłócą się wysmażone paseczki.
Po usmażeniu daj "odpocząć" na talerzu (czy półmisku) mięsu 3-5 minut.
Krok 2
Wszystkie warzywa umyj, a następnie zetnij nożykiem do obierania paseczki wzdłuż ogórka. Powinno ich być tyle ile chcesz zrobić sałatkowych kąsków. Rukolę zwiń w supełek, opleć go ogórkiem i zepnij wszystko wykałaczką. Na górze połóż pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Tuż przed podaniem polej wszystkie zawijańce oliwą z oliwek i octem balsamicznym.