Cannelloni z pora z mięsem
Składniki
- 1 duży por
- 500 g mięsa z rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 30 ml sosu sojowego Kikkoman
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- 150 g pęczaku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 600 ml bulionu
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora. Potrzebnych nam będzie osiem „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.)
Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania.
Krok 2
Mięso zemleć.
Krok 3
Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki, razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekanym chilli poddusić chwilę na oliwie lub maśle.
Wsypać pęczak, przesmażyć go. Dodać wino gotować mieszając aż odparuje. Partiami wlewać bulion , co jakiś czas mieszając. Gotować aż pęczak będzie gotowy.
Dodać mięso, wymieszać. Doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem.
Wypełnić rurki z pora farszem.
Krok 4
Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni.
Krok 5
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Cannelloni polać sosem, posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.