Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie
Składniki
- 1 opakowanie Kiszka ziemniaczana firmy Gzella
- 600g g grzyby leśne
- 3 szt cebula
- 3 łyżki olej
- 200 ml śmietana kwaśna 18%
- 200 ml śmietanka słodka 18%
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz czarny
- 1 szczpyta pieprz ziołowy
- 1 Natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Oczyszczone grzyby wrzucić na gotującą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Krok 2
Następnie odcedzić i dokładnie przepłukać zimną wodą.
Krok 3
Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i całość chwilę poddusić.
Krok 4
Obie śmietany połączyć ze sobą, dodać do grzybów, doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
Krok 5
Wymieszać i doprowadzić do zagotowania często mieszając.
Krok 6
Kiszkę ziemniaczaną wycisnąć z flaka i przełożyć do porcyjnych naczyń żaroodpornych. Zapiekać
w piekarniku w 180°C przez 15-20 min.
Krok 7
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na talerz i polać gorącymi grzybami w śmietanie. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 8
Gotowe smacznego!