Wiosenne pierogi z jarmużem
Składniki
Ciasto
- 50 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250 ml bardzo ciepłej wody
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Nadzienie
- 20 dkg jarmużu
- 1 łodyga selera naciowego
- 20 dkg żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- papryka słodka mielona
- pieprz
- pieprz cayenne
- sól
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyty jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki. Seler naciowy również posiekaj w drobną kostkę.
Krok 2
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Następnie dodaj jarmuż oraz seler naciowy i duś przez kilka minut. Dodaj również przyprawy do smaku. Zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 3
W misce rozkłóć jajko, dodaj tarty ser oraz zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj.
Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.
Krok 4
Połącz ze sobą mąkę, sól oraz olej, natomiast wodę wlewaj stopniowo. Całość wyrabiaj, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni (polecam podzielić ciasto na pół, wówczas łatwiej je rozwałkować) i wykrój z niego dowolne kształty.
Krok 5
Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki (możesz docisnąć zębami widelca).
Krok 6
Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka.
Krok 7
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.