Wiosenne pierogi z jarmużem

Dodany przez: Magiel Kuchenny (więcej moich przepisów)

Polecam te bardzo smaczne wiosenne pierogi z jarmużem. Tym razem przygotowałam je w wersji mini, chociaż jeśli mam mało czasu również robię je w większych rozmiarach. Przygotowane już pierożki podajemy samodzielnie, z barszczykiem lub można przygotować do nich wiosenny sos. Wiosenne pierogi z jarmużem szybko znikają z talerza.
Obejrzane: 613
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 50 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie

  • 20 dkg jarmużu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 20 dkg żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • papryka słodka mielona
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • sól
  • 1 roztrzepane jajko
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyty jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki. Seler naciowy również posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Następnie dodaj jarmuż oraz seler naciowy i duś przez kilka minut. Dodaj również przyprawy do smaku. Zdejmij z ognia i ostudź.

Krok 3

W misce rozkłóć jajko, dodaj tarty ser oraz zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj.
Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.

Krok 4

Połącz ze sobą mąkę, sól oraz olej, natomiast wodę wlewaj stopniowo. Całość wyrabiaj, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni (polecam podzielić ciasto na pół, wówczas łatwiej je rozwałkować) i wykrój z niego dowolne kształty.

Krok 5

Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki (możesz docisnąć zębami widelca).

Krok 6

Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka.

Krok 7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×