Pstrąg łososiowy na karczochach
Składniki
- 400 g 2 filety z pstrąga
- • 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi
- • 200 g pomidorów koktajlowych
- • 1/2 małej cebuli
- • 1 ząbek czosnku
- • garść bazylii
- • Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
- • Glassa Gastronomica marki Ponti
- • 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
- • sól
- • pieprz
- • pieprz czerwony w ziarnkach
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
1. Pstrąga umyj. Posól.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidorki przekrój na połowy.
4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.
5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.
8. Posiekaj bazylię.
9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska