Przepis na kukurydzianą polentę z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami słonecznika
Składniki
- 1 NA POLENTĘ: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3 szklanki wody 20 g masła sól
- 2 NA NADZIENIE: 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL 1 mały brokuł prażone ziarna słonecznika czarnuszka kiełki lucerny lub rzodkiewki
Przygotowanie:
Krok 1
PRZYGOTOWANIE:
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.
Krok 2
Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.
Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well
Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Well-well.eu
-----------------------produkt wykorzystany w przepisie--------------------------------
*Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Ziarna dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy. Zawierają między innymi cynk, magnez i potas, są źródłem witaminy E, witamin z grupy B, witaminy A, K, C oraz cennej witaminy D, a także kwasów tłuszczowych. Pasta z brokułami Well Well jest źródłem białka a także błonnika istotnego dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego organizmu. Pyszne połączenie składników w postaci wartościowych ziaren dyni oraz aromatycznego brokułu sprawi, że nowa propozycja Well Well będzie smakową atrakcją urozmaicająca codzienne menu dorosłych i dzieci. Ze względu na swój naturalny skład i brak dodatków pochodzenia zwierzęcego pasta z powodzeniem może być spożywana przez wegetarian i wegan. Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well daje mnóstwo możliwości kulinarnych - jest doskonałą propozycją na kanapkę, świetnie sprawdzi się jako dip do krojonych warzyw, paluszków oraz dodatek do innych mniej lub bardziej wymyślnych potraw.
Marka: WellWell, Pojemność: 125 g
Cena: ok. 4,99 zł, www.well-well.eu
*Well Well to marka oferująca roślinne pasty na bazie ziaren słonecznika, dyni i ciecierzycy. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy smaku, barwników czy konserwantów. Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.