Zapiekanka z makaronu z boczkiem i pieczarkami

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Zapiekanka z makaronu z boczkiem i pieczarkami
Zapiekanka z makaronu z boczkiem i pieczarkami szybki i tani sposób na rodzinny obiad. Kilka podstawowych składników, kilka minut w kuchni i chwila pieczenia a Zapiekanka z makaronu z boczkiem i pieczarkami będzie na Waszym stole. Bardzo lubią ją dzieci, dorośli też nie przejdą obojętnie :). Boczek pokrój na drobne kosteczki i podsmaż go na patelni. Zdejmij do dużej miski i odstaw. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekany w piórka por, aż się zeszkli. Dołóż go do miski do boczku. Patelnię odstaw do mycia - już nie będzie potrzebna. Do rondelka dodaj masło i pokrojoną cebulkę, poczekaj aż się zeszkli i dodaj pieczarki pokrojone z ogonkami na małe kawałeczki (ja lubię najbardziej malutkie pieczarki, których można wcale nie kroić lub ewentualnie na pół). Obficie popieprz i troszkę posól. Uduś je na tyle by puściły wodę, którą możliwie szybko odparuj (lub jeżeli zależy ci na czasie - odcedź wyciskając lekko pieczarki) - i dołóż do miski do przygotowanych półproduktów.
Obejrzane: 47817
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego (możliwie chudego)
  • 1 por
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g makaronu farfalle
  • 1 mała śmietana
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego startego na tartce
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Boczek pokrój na drobne kosteczki i podsmaż go na patelni. Zdejmij do dużej miski i odstaw. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekany w piórka por, aż się zeszkli. Dołóż go do miski do boczku. Patelnię odstaw do mycia - już nie będzie potrzebna.

Krok 2

Do rondelka dodaj masło i pokrojoną cebulkę, poczekaj aż się zeszkli i dodaj pieczarki pokrojone z ogonkami na małe kawałeczki (ja lubię najbardziej malutkie pieczarki, których można wcale nie kroić lub ewentualnie na pół). Obficie popieprz i troszkę posól. Uduś je na tyle by puściły wodę, którą możliwie szybko odparuj (lub jeżeli zależy ci na czasie - odcedź wyciskając lekko pieczarki) - i dołóż do miski do przygotowanych półproduktów.

Krok 3

Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzałkę góra/dół. Do miski dodaj jajka, śmietanę i starty żółty ser, dopraw i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego z pokrywką, przykryj i wstaw do piekarnika na 40 min. Po tym czasie odkryj i zapiekaj jeszcze ok 10 minut żeby lekko ściął się wierzch zapiekanki.

Krok 4

Kiedy jest bardzo gorąca to prawie nie czuć smaku, więc postaraj się poczekać kilka minut... :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×