trochę włoska zapiekanka pęczakowa
Składniki
- 200 ml pęczaku
- 0.5 szt cukinii
- 1 szt zielonej papryki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 szt cebuli
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 szt kulki mozarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść startego grana padano
- 200 ml śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- chili
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika. Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem.
Zapiekam 20-25 minut.