Piersi z łazankami

Dodany przez: Gotowanie z Pasja (więcej moich przepisów)

Łazanki goszczą na moim stole świątecznym obowiązkowo - tak samo jak kompot z suszonych owoców. W związku z tym te dwa elementy proponuję zaprezentować na nowo (i) łazanki jako farsz - a (ii) kompot jako zredukowany sos. Piersi z łazankami to prawdziwa uczta!
Obejrzane: 309
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Roladki z łazankami

  • 4 piersi kurze
  • 600 g kapusty białej
  • cebula
  • 125 g makaronu
  • 2 łyżki masła
  • kiełki lucerny
  • pieprz czarny
  • sól

Mus z kompotu z suszonych owoców

  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych gruszek
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie roladek:
Ugotować łazanki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Oczyścić kapustę z zewnętrznych liści, usunąć głąb i pokroić na kilka kawałków, a następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić kapustę, ostudzić i odcisnąć, usuwając nadmiar wody, a następnie drobno pokroić. Obrać cebulę, drobno pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego do zarumienienia. Następnie dodać kapustę, łazanki, doprawić solą, pieprzem i podgrzewać około 3 minuty. Kolejno należy oczyścić pojedyncze piersi i rozbić je cienko. Nałożyć łazanki na piersi, które następnie należy zrolować i szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Wyjąć roladki z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Podawać na musie z suszonych owoców, który można udekorować odrobiną kiełków lucerny.

Krok 2

Przygotowanie musu:
Zagotować suszone owoce (śliwki niech będą z pestką) z cukrem i 1 szklanką wody, aż owoce ją wchłoną. Gdy wody będzie za mało, należy ją uzupełnić, podlewając kompot pozostałą ilością wody dla uzupełnienia. Kompot ostudzić, wyciągnąć ze śliwek pestki i z powrotem dodać śliwki do kompotu. Zmiksować całość na mus, a następnie przetrzeć mus przez sito. Podgrzać i podawać na musie pokrojone roladki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×