Quiche z kurkami
Składniki
Kruche Ciasto
- 1.5 kubka mąki pszennej lub tortowej
- 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 50 dkg kurek
- 200 ml śmietany minimum 18%
- 0.5 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 20 dkg startego gruyere'a
- 2 jajka
- 3 szalotki
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Krok 3
Do miski wrzucamy: śmietanę, starty ser, jajka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy przestudzone grzyby, doprawiamy wedle uznania, mieszamy.
Krok 4
Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Masa powinna się ściąć i zarumienić. Danie podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego.