Cukinia faszerowana pęczakiem
Składniki
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 pęczek tymianku
- 3 suszone pomidory
- 5 zielonych szparagów
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli perskiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 100 ml oliwy do podsmażenia
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Z cukinii odcinamy górę , tak żeby powstała czapeczka . Wydążamy środek , kroimy miąższ , doprawiamy przyprawą " kurczak z kiełkami . Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulkę .Dodajemy szparagi i cukinię , dosypujemy tymianek i czosnek niedźwiedzi . Solimy do smaku i dodajemy ok 2 łyżek ugotowanego pęczaku . Całość przekładamy do lekko osolonych cukinii .
Rozgrzewamy piekarnik do 250 C , cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , dolewamy troszkę wody i oliwy . Wstawiamy do pieca na ok 15 min ,w tym czasie polewamy cukinię wodą z masełkiem