Deser kokosowy
Składniki
- 100 ml mleka
- 80 g wiórków koksowych
- 3 łyżki mleka w proszku
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z cukrem pudrem, lekko przestudzić i wlewać stopniowo do rozpuszczonej żelatyny, cały czas mieszając. Dodać wiórki, mleko w proszku oraz kaszę, połączyć i przestudzić.
Krok 2
Z papieru do pieczenia wyciąć dwa prostokąty o szerokości równej obwodowi dowolnych kubków i wysokości około 10 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na papier, rozsmarować szybko na wyciętych z papieru prostokątach szerokim nożem. Papier z czekoladą zawinąć w rulon, tak aby czekolada znalazła się w środku papierowego walca, całość włożyć do kubka i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje delikatnie usunąć papier do pieczenia. Czekoladowe walce ustawić na talerzykach i napełnić chłodnym, kokosowym nadzieniem. Udekorować kokosowymi płatkami. Podawać.