Pots au pain d’epices czyli piernikowe smakowitości

Dodany przez: widzimrka (więcej moich przepisów)

Przepis opiera się na francuskim przepisie na "pots a la vanille" z serwisu www.750g.com. Zmodyfikowałam go do własnych "zimowych" potrzeb, dodając korzenne przyprawy i piernikową kruszonkę. Oryginalne "pots" powinno się spożywać schłodzone, ale moją wersję można podawać na ciepło.
Obejrzane: 405
Porcje: 6
Przygotowanie: 15 min
Trudność:

Składniki

  • 0.5 L mleka
  • 0.5 laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 60 g drobnego cukru
  • kilka pierniczków
  • trochę masła
  • do smaku przyprawy - cynamon, kardamon, imbir...

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka i razem ze "skórką" wrzucić do mleka. Dodać pozostałe przyprawy, próbując, żeby osiągnąć pożądany smak. Zagotować, odstawić.

Krok 2

Żółtka i całe jajko zmiksować z zimną wodą, potem dodać cukier. Kiedy masa zbieleje, wlać gorące mleko (wyjąwszy uprzednio laskę wanilii).

Krok 3

6 ramekinów wstawić do foremki wypełnionej do połowy wodą. Rozlać masę do foremek i wstawić do piekarnika.

Krok 4

Przygotować kruszonkę - kilka pierników (ilość zależy od pożądanej ilości kruszonki) rozgnieść widelcem i dodać masło.

Krok 5

Piec masę aż się zetnie (w oryginalnym przepisie podają że 20 minut, u mnie masa ścięła się po 30 minutach), posypać kruszonką i dopiec. Et voila!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×