Kubeczki Bezowe z białą czekoladą i truskawkami
Składniki
Składniki na beze:
- 150 g cukru
- 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Krem z białej czekolady:
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 14 truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując.
Następną porcję cukru dodajemy gdy masa jest sztywna i wcześniej
dodany cukier dobrze się z nią połączył.
Dobrze ubite białka z cukrem to powodzenie udanych bez.
Na koniec piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową i ubijamy jeszcze krótką chwilę.
Krok 2
Przygotowujemy blaszkę.
Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Masę bezową nakładamy do rękawa cukierniczego, wybieramy tylkę, u mnie z końcówką: gwiazda. Zanim będziemy formować „kubeczki”, łyżeczką nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem, lekko spłaszczamy, tworząc spód naszej kubeczko-bezy.
Następnie za pomocą rękawa cukierniczego,
nakładając spiralnie jedną warstwę na drugą tworzymy nasza bezę.
Wstawiamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika i pieczemy, suszymy przez około 1,5 h. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Beza będzie chrupiąca z zewnątrz, natomiast w samym środku pozostanie wilgotna.
Bezy można upiec dzień wcześniej.
Krok 3
Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy połamana białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na 12h, najlepiej na całą noc.
Powstałą masę ubijamy na sztywno.
Do każdego bezo-kubeczka wrzucamy truskawkę, za pomocą rękawa cukierniczego
lub łyżeczki napełniamy go i dekorujemy ponownie truskawkami.
Przechowujemy w lodówce.
Jeśli chcecie mieć bardzo kruche bezy, najlepiej krem nałożyć tuż przed podaniem.
Udanego deseru!