Kubeczki Bezowe z białą czekoladą i truskawkami

Dodany przez: madebymomandson (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1215
Porcje: 7
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

Składniki na beze:

  • 150 g cukru
  • 1.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Krem z białej czekolady:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 14 truskawek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując.
Następną porcję cukru dodajemy gdy masa jest sztywna i wcześniej
dodany cukier dobrze się z nią połączył.
Dobrze ubite białka z cukrem to powodzenie udanych bez.
Na koniec piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową i ubijamy jeszcze krótką chwilę.

Krok 2

Przygotowujemy blaszkę.
Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Masę bezową nakładamy do rękawa cukierniczego, wybieramy tylkę, u mnie z końcówką: gwiazda. Zanim będziemy formować „kubeczki”, łyżeczką nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem, lekko spłaszczamy, tworząc spód naszej kubeczko-bezy.
Następnie za pomocą rękawa cukierniczego,
nakładając spiralnie jedną warstwę na drugą tworzymy nasza bezę.
Wstawiamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika i pieczemy, suszymy przez około 1,5 h. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Beza będzie chrupiąca z zewnątrz, natomiast w samym środku pozostanie wilgotna.
Bezy można upiec dzień wcześniej.

Krok 3

Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy połamana białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na 12h, najlepiej na całą noc.
Powstałą masę ubijamy na sztywno.
Do każdego bezo-kubeczka wrzucamy truskawkę, za pomocą rękawa cukierniczego
lub łyżeczki napełniamy go i dekorujemy ponownie truskawkami.
Przechowujemy w lodówce.
Jeśli chcecie mieć bardzo kruche bezy, najlepiej krem nałożyć tuż przed podaniem.
Udanego deseru!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×