Schab ze słoika

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Dziś wracam do prostego pomysł na domową wędlinę. Pisałam już - w zeszłym roku - o schabie ze słoika. Był bardzo soczysty i aromatyczny. Tym razem postanowiłam go z robić w pikantnej panierce. Natarłam go między innymi pieprzem młotkowanym. Jeśli nie macie takiego pieprzu, możecie po prostu użyć pieprzu w ziarenka i utłuc go w moździerzu. Ważne jest, aby do przygotowania tego schabu użyć słoika, którego otwór będzie szeroki. W przeciwnym wypadku będzie bardzo trudno go wyjąć. Możemy też mięso obwiązać sznurkiem, wtedy wystarczy tylko pociągać i mięso wyskoczy samo ze słoja.
Obejrzane: 1502
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1000 g schabu wieprzowego
  • 15 g peklosoli
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0.5 łyżeczki mielonego jałowca

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce, po czym nacieramy nimi mięso. Wieprzowinę wkładamy do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem), dokładnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy.

Krok 2

Mięso w słoiku parzymy na małym ogniu przez 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby galaretka się ścięła.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×