Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo
- 270 g fety
- suszone pomidory
- oregano
- 2 łyżki topionego masła
- sezam
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.
Krok 2
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia.
Studzimy na kratce.